Syntynyt paimensukuisen lapinkoiran pentuja 9.2.2019 (3n+1 u, varattuja)

Peppi. Kuva Marja Koskio

Roihu. Kuva Hanna Kilpi

Kajaskiven Piparjuuri eli Peppi on huhtikuussa 5 vuotta täyttävä espoolainen lapsiperheen koira ja tuleva pentue tehdään yhteistyössä Peppin oman perheen kanssa. Peppi on ihmis- ja koirasosiaalinen, ystävällinen, hyvähermoinen ja reipas neiti, jonka kanssa voi mennä huoletta minne vain minne koiran ylipäätänsä voi ottaa mukaan.  Peppin kanssa ei varsinaisesti harrasteta mitään erityistä, mutta sen kanssa on kokeiltu omaksi iloksi mm. tokoa, koiraetsintää sekä lammaspaimennusta  - näihin se soveltuisi hyvin myös tavoitteellisemmassa mielessä.  Peppi on hyvin motivoitavissa ruualla ja se tykkää myös leikkiä eikä sillä ole minkäänlaisia ongelmia erilaisten äänten tai alustojen suhteen. Kun mitään erityistä ei tapahdu, niin Peppi käpertyy mieluiten johonkin pehmeään paikkaan nukkumaan kettukiepille. Peppi on luonnetestattu loppupistein +173 (+++laukausvarma). Ulkonäöltään Peppi on harmonisesti rakentunut, kaunispiirteinen, keskikokoa hieman pienempi narttu ja sillä on tiivis, keskimääräistä hieman lyhempi karva. Pienestä koostaan huolimatta Peppi ravaa uskomattoman lujaa vauhtia, johon se pystyy juurikin erinomaisen toiminnallisen rakenteensa ansiosta.  Lonkat ovat  A/A, kyynärät 0/0, polvet ja silmät terveet (tarkastettu  12/18). Prcd-pra:n ja Pompen - taudin suhteen Peppi on tervegeeninen vanhempien tulosten perusteella. Peppi on geenitestattu DM- kantajaksi, josta syystä sulhaseksi on valittu DM-tervegeeninen uros ja tulevat pennut voivat olla korkeintaan tämän sairauden kantajia mutta eivät voi sairastua. Lisäksi Peppiltä on tutkittu v.2017 kilpirauhasarvot ja sydän ultraamalla pitkittyneen yskän vuoksi, joissa ei huomauttamista ( ja itse yskäkin katosi tutkimusten myötä, mutta lopullinen yskän syy ei selvinnyt). Keväällä 2017 sairastettua yskää lukuun ottamatta Peppi on ollut koko elämänsä ajan terve, ei ruoka-aineallergioita, ihottumaa tms.
Äänekäs Liekkiö eli Roihu on 3,5 vuotias hurmaava nuori uros, jolla on upea tasapainoinen mutkaton luonne ja komeat raamit. Ulkonäöltään Roihu on hivenen keskikokoa kookkaampi, kaunisrakenteinen ja -liikkeinen uros, jolla on kaunis uroksen pää ja ilme.  Roihu on luonteeltaan ihmis- ja koirasosiaalinen (myös uroskoirasosiaalinen), ystävällinen, varma ja suhteellisen rauhallinen eikä sillä ole mainittavaa kiinnostusta riistan perään. Roihun kanssa liikutaan paljon erilaisissa ympäristöissä, joka on helppoa sen mutkattoman luonteen ansiosta, se on ollut mm. pienestä pitäen mukana talleilla ja tulee hyvin juttuun myös hevosten kanssa.  Roihu on morsiamensa tavoin sisätiloissa rauhallinen eikä hätkähdä oudompia ääniä tai alustoja. Roihun kanssa on kokeiltu lammaspaimennusta, josta se oli kiinnostunut. Virallisessa perinteisen paimennuksen taipumustestissä v.2017 se on saanut arvion "suositellaan uudelleen testattavaksi". Luonnetestattu loppupistein + 155 (++laukauskokematon). Roihun lonkat ovat A/A, kyynärät 0/0, polvet ja silmät terveet (tarkastettu 3 /17) sekä on tervegeeninen lapinkoirilla tavanomaisimmin geenistestattavien sairauksien (prcd-PRA, Pompe ja DM) osalta. Roihu on ollut terveenä koko elämänsä ajan eikä allergiat tms. vaivaa.

Pennuista odotan kasvavan vanhempiensa kaltaisia ystävällisiä, sosiaalisia ja reippaita koiria, joilla on halu toimia yhdessä oman ihmisensä kanssa. Molemmat vanhemmat ovat rakenteeltaan kauniita ja toimivia, jollaisia voi odottaa myös pennuista tulevan. Myös sukunsa puolesta tuleva pentue on lupaava, sillä pentueen sukutaulussa yhdistyy useamman sukupolven verran minulle tuttuja ja tunnetusti hyviä koiria. Myös suvun terveystilanne on kattavasti tutkittu ja tiedossa. Sairausriskejä toki tässäkin yhdistelmässä on, mutta arvioni mukaan riskit jäävät korkeintaan rodun keskiarvon tasolle. (Suomenlapinkoirilla tavanomaisimmat sairausriskit liittyvät  autoimmuunisairauksiin (mm.kilpirauhasen vajaatoiminta, addisonin tauti, allergiat), harmaakaihiin (= hc), epilepsiaan sekä onneksi yleensä lieviin nivel-/luustovikoihin.)  Tälle yhdistelmälle ei ehditty hakea rotujärjestö Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunnan kannanottoa sukujen sairausriskien suhteen, mutta vuosi sitten (12/17)  jalostustoimikunta hyväksyi ehdottamani yhdistelmän jossa isänä oli Roihu - emänä Peppin täyssisar Lempo.

Toivon tiedusteluja pennuista ensisijaisesti sähköpostitse, soittaakin toki saa! Tiedustellessasi pentua, kerrothan hieman itsestäsi ja perheestäsi, millaisiin olosuhteisiin pentu olisi muuttamassa sekä mahdollisesta aiemmasta koirakokemuksestasi.

Kajaskiven kennel - Noora Törnqvist - noora.tornqvist@gmail.com - 040 5959 364

Pentu meiltä ?

Kajaskiven pennut luovutetaan 7-8 viikon iässä rekisteröityinä, useaan kertaan madotettuina, mikrosirutettuina ja eläinlääkärin tarkastamina. Kauppakirjat laaditaan Kennelliiton sopimuslomaketta käyttäen. Pentu saa mukaansa kirjalliset hoito-ohjeet sekä pentupaketin, jossa on mukana mm. pari kiloa tuttua laadukasta kuivamuonaa. Liitän pennunostajan halutessa Paimensukuisen Lapinkoiran seura ry:n, Lappalaiskoirat ry:n ja/tai Porokoirakerho ry:n jäseneksi pennun ensimmäisen vuoden ajaksi.

Pennut syntyvät omakotitalomme alakerrassa, jossa emo saa rauhassa keskittyä pentujensa hoitoon. Pentujen kasvaessa ne saavat oleskella koko talossa muun lauman parissa ja ulkoilevat paljon aidatulla pihallamme 3-4 viikon ikäisestä lähtien. Varhain aloitettu säännöllinen ulkoilu tukee pennun myöhempää sisäsiisteyskasvatusta. Pentuja käsitellään päivittäin niiden syntymästä lähtien ja ne tottuvat pienestä pitäen erilaisiin ihmisiin sekä turvallisiin aikuisiin koiriin. Pennut tutustuvat arkisiin asioihin, erilaisiin alustoihin ja ääniin jo ennen luovutusikää, joka luo hyvän pohjan pennun sosiaalistamiselle sen muutettua uuteen kotiinsa.

Kajaskiven pennut luovutetaan vain aktiivisiin perheisiin, joissa koira saa olla mahdollisimman paljon mukana oman ihmisensä elämässä ja koiran sielunelämään sekä tapakasvatukseen paneudutaan. Kilpailumielessä jonkin lajin harrastaminen ei ole välttämätöntä, mutta jollain muulla tapaa tavoitteellinen koiran kanssa yhdessä tekeminen/harrastaminen on toivottavaa. Tällöin koiran kanssa on yksinkertaisesti paljon mukavampi elää ja koiraan muodostuu parempi suhde yhteisen tekemisen kautta. Varsinaisia harrastus- tai näyttelyvaatimuksia ei siis pennuillamme ole. Vaikka lappalaiskoirat viihtyvät erinomaisesti ulkona säässä kuin säässä, niin ulkona asuvaksi koiraksi en kasvattejani luovuta, sillä lappalaiskoiran kuuluu saada olla siellä missä sen ihmisetkin ovat.

Toivon tiedusteluja pennuista ensisijaisesti sähköpostitse, soittaakin toki saa! Tiedustellessasi pentua, kerrothan hieman itsestäsi ja perheestäsi, millaisiin olosuhteisiin pentu olisi muuttamassa sekä mahdollisesta aiemmasta koirakokemuksestasi.

Kajaskiven kennel - Noora Törnqvist - noora.tornqvist@gmail.com - 040 5959 364