Tällä hetkellä ei pentuja suunnitteilla (tilanne päivitetty 9/2022) 

  • Lapinporokoiran pentuja suunnitteilla aikaisintaan vuoden 2024 alkupuolella
  • Paimensukuisen lapinkoiran pentuja suunnitteilla aikaisintaan vuoden 2025 alkupuolella

- Kajaskiven kennel - noora.tornqvist(at)gmail.com -

Pentu meiltä ?


Kajaskiven pennut luovutetaan 7-8 viikon iässä rekisteröityinä, useaan kertaan madotettuina, mikrosirutettuina ja eläinlääkärin tarkastamina. Kauppakirjat laaditaan Kennelliiton sopimuslomaketta käyttäen. Pentu saa mukaansa kirjalliset hoito-ohjeet sekä pentupaketin, jossa on mukana mm. pari kiloa tuttua laadukasta kuivamuonaa. Liitän pennunostajan halutessa Paimensukuisen Lapinkoiran seura ry:n, Lappalaiskoirat ry:n ja/tai Porokoirakerho ry:n jäseneksi pennun ensimmäisen vuoden ajaksi.

Pennut syntyvät omakotitalomme alakerrassa, jossa emo saa rauhassa keskittyä pentujensa hoitoon. Pentujen kasvaessa ne saavat oleskella koko talossa muun lauman parissa ja ulkoilevat paljon aidatulla pihallamme 3-4 viikon ikäisestä lähtien. Varhain aloitettu säännöllinen ulkoilu tukee pennun myöhempää sisäsiisteyskasvatusta. Pentuja käsitellään päivittäin niiden syntymästä lähtien ja ne tottuvat pienestä pitäen erilaisiin ihmisiin sekä turvallisiin aikuisiin koiriin. Pennut tutustuvat arkisiin asioihin, erilaisiin alustoihin ja ääniin jo ennen luovutusikää, joka luo hyvän pohjan pennun sosiaalistamiselle sen muutettua uuteen kotiinsa.

Kajaskiven pennut luovutetaan vain aktiivisiin perheisiin, joissa koira saa olla mahdollisimman paljon mukana oman ihmisensä elämässä ja koiran sielunelämään sekä tapakasvatukseen paneudutaan. Kilpailumielessä jonkin lajin harrastaminen ei ole välttämätöntä, mutta jollain muulla tapaa tavoitteellinen koiran kanssa yhdessä tekeminen/harrastaminen on toivottavaa. Tällöin koiran kanssa on yksinkertaisesti paljon mukavampi elää ja koiraan muodostuu parempi suhde yhteisen tekemisen kautta. Varsinaisia harrastus- tai näyttelyvaatimuksia ei siis kasvateillamme ole. Vaikka lappalaiskoirat viihtyvät erinomaisesti ulkona säässä kuin säässä, niin ulkona asuvaksi koiraksi en kasvattejani luovuta, sillä lappalaiskoiran kuuluu saada olla siellä missä sen ihmisetkin ovat. Lappalaiskoira soveltuu niin kaupunki - kuin maalaiskoiraksi kunhan sille tarjotaan riittävästi mielekästä tekemistä. Etenkin nuoruusvuosina pelkästään hihnan päässä tapahtuva ulkoilu kolmesti päivässä ei riitä, vaan voidakseen hyvin lappalaiskoira tarvitsee säännöllisesti niin fyysistä kuin psyykkistä aktiviteettia.

Toivon tiedusteluja pennuista ensisijaisesti sähköpostitse. Tiedustellessasi pentua, kerrothan hieman itsestäsi ja perheestäsi, millaisiin olosuhteisiin pentu olisi muuttamassa sekä mahdollisesta aiemmasta koirakokemuksestasi. Minulle saa myös mielellään esittää tarkentavia kysymyksiä tulevasta yhdistelmästä, jalostusperiaatteistani tai pentujen kasvuolosuhteista.  Pentua kysyvältä edellytän, että siinä vaiheessa, kun pentutiedustelua meiltä tehdään, niin perhe on tutustunut ennalta rotuun ja sen ominaisuuksiin. Lisäksi toivon, että jo pennunhankintaa suunnitellessaan tuleva koiranomistaja hankkii riittävät tiedot koiranpennun kasvatuksesta ja -kouluttamisesta ja täydentää näitä tietoja aktiivisesti eri lähteitä hyödyntäen.  Ennen pentujen syntymää voi ilmoittautua pennuista kiinnostuneeksi, mutta päätöksen pentujen alustavasta varaamisesta kuhunkin perheeseen teen vasta pentujen synnyttyä ja niiden kasvettua hieman.  Alustavan varauksen yhteydessä pentuja ei vielä yksilöidä, vaan pentujen ollessa noin 6 viikon ikäisiä suosittelen kuhunkin perheeseen mielestäni sopivinta pentua, toki perheen omia toivomuksia kuunnellen.

Kun pentu on muuttanut meiltä uuteen perheeseensä, kuulen mielelläni miten pennun ja myöhemmin aikuisen koiran kanssa sujuu. Tarvittaessa opastan koiran kasvatukseen ja koulutuksen liittyvissä kysymyksissä. Toivon, että mahdollisista vanhemmallakin iällä ilmenevistä terveyspulmista kerrottaisiin minulle, jotta voisin huomioida ne mahdollisissa tulevissa jalostusvalinnoissa. Toivoisin kaikkien kasvattieni käyvän virallisissa luustokuvissa noin 2-3 vuoden iässä sekä ainakin yhden kerran elämässään virallisessa silmätarkastuksessa. Vaikka koiraa itseään ei käytettäisikään jalostukseen, niin nämä tutkimukset antavat tärkeää tietoa paitsi yksittäisen kasvattajan jalostusvalintoihin, niin myös koko rodun terveystilanteeseen.  

- Kajaskiven kennel - noora.tornqvist(at)gmail.com