Lapinporokoiran pentuja syntynyt 28.6. 2020

Lapinporokoiran pentuja syntynyt 28.6.2020 4 urosta ja 2 narttua  Ansalle ja Onnimannille .  Kaikki pennut ovat varattuja.

Ansa

Tuhkavuorten Mesiangervo eli Ansa on toukokuussa 4 vuotta täyttänyt sijoitusnarttuni, joka on asunut ensimmäiset neljä vuotta Helsingissä kerrostalossa ja nyttemmin muuttanut maalaismaisemiin perheensä kanssa. Ansan laumaan kuulu ihmisjäsenten lisäksi vanhempi lapinporokoirauros. Ansa on ystävällinen, miellyttämishaluinen ja halutessaan vauhdikas neito, jonka kanssa harrastetaan agilitya Agilityssa se kisaa pikkumaksi 2 -luokassa, josta sillä on jo yksi LUVA-tuloskin. Ansa on hyvin motivoitavissa ruualla ja se tykkää myös leikkiä, joskin leikkiminen jää aina kakkoseksi ruualle. Vaikka Ansa on harrastuksessaan nopealiikkeinen aktiivinen koira, niin se osaa rauhoittua, kun mitään erityistä ei tapahdu ja sisällä se käpertyy mieluiten sohvalle nukkumaan. Sillä ei ole ongelmia erilaisten äänten tai alustojen suhteen ja Ansa on arjessa äärimmäisen helppo koira, jonka voi huoletta ottaa mukaan minne tahansa. Ansalla ei ole riistaviettiä eikä se säntäile citykanien tai muiden eläinten perään.  Ansa on käynyt joitakin kertoja kokeilemassa lampaiden paimennusta ja se on osoittanut selkeää paimennustaipumusta. Työkoiraksi paimennuskäyttöön se olisi kuitenkin todennäköisesti liian kiltti paimennettaville eläimille ja tiukan paikan tulle se jättää paimennushommat emännälleen.  Leikkiessä Ansa haukkuu, mutta mikään turhanhaukkuja se ei ole. Ansa on luonnetestattu loppupistein +101 p. (++laukauskokematon ) . Ulkonäöltään Ansa on kaunisilmeinen, keskikokoinen lapinporokoiranarttu. Sillä on toimiva rakenne ja vaivaton liike, mutta se voisi olla kauttaaltaan hieman paremmilla kulmauksilla varustettu. Myös turkki voisi olla karkeampi ja pidempi. Ansan lonkat ovat B/B, kyynärät 0/0, polvet ja silmät terveet sekä selkä terve. Prcd-pra:n suhteen se on tervegeeninen vanhempiensa tulosten perusteella, geenitestin perusteella se on terve myös DM:n, Pompen taudin ja CMR3 suhteen. Ansa on ollut koko elämänsä ajan terve ( ei ruoka-aineallergioita, ihottumaa, vatsavaivoja tms.) 

Onnimanni

Pihlajamäen Onnimanni eli Omppu on vajaa 8-vuotias hurmaava herrakoira, jolla on upea luonne ja komeat raamit. Omppu on ystävällinen, aktiivinen, varma ja hyvähermoinen keskikokoinen uros, jolla on jämerä uroksen luustonvahvuus ja ilme sekä vahva turkki. Se on morsiamensa tavoin kotioloissa rauhallinen ja se on ääni - ja alustavarma. Omppu elää Lahdessa oman perheensä kanssa ja se on tärkeä osa viiden koiran kotilaumaa, johon kuuluu sekä uroksia että narttuja. Se on sosiaalinen sekä ihmisiä että koiria kohtaan, itsevarmana uroksena se sietää myös vieraita uroksia eikä lähde itse haastamaan niitä vaikka tarvittaessa puolustaakin jämerästi itseään.  Omppu toimii isäntänsä kanssa hälytysryhmässä pelastuskoirana ja se on suorittanut SPeKL VIRTA-käyttöönottotarkastuksen, päälajeinaan pelastushaku ja -jälki. Omppu on jo toisen polven pelastuskoira, myös sen isä toimi samassa tehtävässä hälytysryhmässä. Työssään pelastuskoirana se toimii itsenäisesti ja motivoituneesti, mutta on kuitenkin hyvin ohjattavissa. Ompulla ei ole merkittävää riistaviettiä, esimerkiksi jäljestäessään se saattaa lähteä näkölähdöllä jäniksen perään mutta palaa ohjaajan käskystä jatkamaan jälkityöskentelyä.  Omppu on luonnetestattu loppupistein + 174p (+++ laukausvarma). Ompun lonkat ovat A/A, kyynärät 0/1 ja silmät terveet. Omppu on terve lapinporokoirilla tavanomaisimmin geenistestattavien sairauksien (prcd-PRA, Pompe, DM) suhteen. Koska Ansakin on näiden geenitestattavien sairauksien suhteen tervegeeninen, ovat pennutkin tervegeenisiä  ko. sairauksien suhteen. Omppu on elellyt terveenä koko elämänsä ajan eikä allergiat tms. vaivaa.  Myöskään 0/1 kyynärtulos ei ole koskaan oireillut sen elämässä tai pelastuskoiran työssä. Ompulla on ennestään kaksi pentuetta. Yksi Ompun aiemmista jälkeläisistä, Rauli 3 v.,  on oma koirani ja olen ollut todella tyytyväinen etenkin Raulin luonteeseen (citykaneista yms. se saisi tosin olla vähemmän kiinnostunut, mutta sekin on osittain omistajan koulutuslaiskuuden syytä)
Pennuista odotan kasvavan vanhempiensa kaltaisia ystävällisiä, reippaita ja toimeliaita koiria, joilla on halu toimia yhdessä oman ihmisensä kanssa. Uskon pentujen sopivan moniin harrastuksiin, mutta näyttelymenestyjiä niistä tuskin on odotettavissa.  Onnimannin niin rakenteen kuin luonteenkin jämeryys vahvistaa Ansan puutteita niiltä osin. Sairauksien suhteen toivon lapinporokoiraa harkitsevan tiedostavan, että vaikka lapinporokoira onkin suhteellisen terve rotu, niin silti on aina olemassa mahdollisuus, että oma koira sairastuu. Lapinporokoiratkaan eivät ole säästyneet perinnöllisiltä sairauksilta, joihin sairastumisen riskiä on olemassa enemmän tai vähemmän kaikissa yhdistelmissä. Lapinporokoirissa noin yleensä tavanomaisimmat sairausriskit liittyvät silmäsairauksiin, autoimmuunisairauksiin (mm. allergiat, kilpirauhasen vajaatoiminta, cushingin tauti), epilepsiaan sekä onneksi yleensä lieviin nivel-/luustovikoihin. Arvioni mukaan yhdistelmän sairausriskit em. sairauksiin liittyen jäävät korkeintaan rodun keskiarvon tasolle. Yhdistelmälle lasketun lonkkaindeksiluvun 99 kanssa jouduin tekemään kompromissin muiden seikkojen painaessa enemmän vaakakupissa. Ansan lonkkaindeksi 96 on aavistuksen rodun keskiarvoa (ka.=100) huonompi ja ihannetilanteessa sille olisi ollut sopivampi uros, jonka lonkkaindeksi olisi ollut reilummin yli 100.  Onnimannilla lonkkaindeksi on 102.
Mikäli pentu tästä yhdistelmästä kiinnostaa, luethan ensin allaolevan Pentu meiltä -tekstin. Ensimmäistä yhteydenottoa toivon mieluiten sähköpostitse. Kerron mielelläni lisää tulevasta pentueesta :)

- Kajaskiven kennel - Noora Törnqvist - noora.tornqvist(at)gmail.com

Pentu meiltä ?

Kajaskiven pennut luovutetaan 7-8 viikon iässä rekisteröityinä, useaan kertaan madotettuina, mikrosirutettuina ja eläinlääkärin tarkastamina. Kauppakirjat laaditaan Kennelliiton sopimuslomaketta käyttäen. Pentu saa mukaansa kirjalliset hoito-ohjeet sekä pentupaketin, jossa on mukana mm. pari kiloa tuttua laadukasta kuivamuonaa. Liitän pennunostajan halutessa Lappalaiskoirat ry:n ja/tai Porokoirakerho ry:n jäseneksi pennun ensimmäisen vuoden ajaksi.

Pennut syntyvät omakotitalomme alakerrassa, jossa emo saa rauhassa keskittyä pentujensa hoitoon. Pentujen kasvaessa ne saavat oleskella koko talossa muun lauman parissa ja ulkoilevat paljon aidatulla pihallamme 3-4 viikon ikäisestä lähtien. Varhain aloitettu säännöllinen ulkoilu tukee pennun myöhempää sisäsiisteyskasvatusta. Pentuja käsitellään päivittäin niiden syntymästä lähtien ja ne tottuvat pienestä pitäen erilaisiin ihmisiin sekä turvallisiin aikuisiin koiriin. Pennut tutustuvat arkisiin asioihin, erilaisiin alustoihin ja ääniin jo ennen luovutusikää, joka luo hyvän pohjan pennun sosiaalistamiselle sen muutettua uuteen kotiinsa.

Kajaskiven pennut luovutetaan vain aktiivisiin perheisiin, joissa koira saa olla mahdollisimman paljon mukana oman ihmisensä elämässä ja koiran sielunelämään sekä tapakasvatukseen paneudutaan. Kilpailumielessä jonkin lajin harrastaminen ei ole välttämätöntä, mutta jollain muulla tapaa tavoitteellinen koiran kanssa yhdessä tekeminen/harrastaminen on toivottavaa. Tällöin koiran kanssa on yksinkertaisesti paljon mukavampi elää ja koiraan muodostuu parempi suhde yhteisen tekemisen kautta. Varsinaisia harrastus- tai näyttelyvaatimuksia ei siis kasvateillamme ole. Vaikka lappalaiskoirat viihtyvät erinomaisesti ulkona säässä kuin säässä, niin ulkona asuvaksi koiraksi en kasvattejani luovuta, sillä lappalaiskoiran kuuluu saada olla siellä missä sen ihmisetkin ovat. Lappalaiskoira soveltuu niin kaupunki - kuin maalaiskoiraksi kunhan sille tarjotaan riittävästi mielekästä tekemistä. Etenkin nuoruusvuosina pelkästään hihnan päässä tapahtuva ulkoilu kolmesti päivässä ei riitä, vaan voidakseen hyvin lappalaiskoira tarvitsee säännöllisesti niin fyysistä kuin psyykkistä aktiviteettia.

Toivon tiedusteluja pennuista ensisijaisesti sähköpostitse. Tiedustellessasi pentua, kerrothan hieman itsestäsi ja perheestäsi, millaisiin olosuhteisiin pentu olisi muuttamassa sekä mahdollisesta aiemmasta koirakokemuksestasi. Minulle saa myös mielellään esittää tarkentavia kysymyksiä tulevasta yhdistelmästä, jalostusperiaatteistani tai pentujen kasvuolosuhteista.  Pentua kysyvältä edellytän, että siinä vaiheessa, kun pentutiedustelua meiltä tehdään, niin perhe on tutustunut ennalta rotuun ja sen ominaisuuksiin. Lisäksi toivon, että jo pennunhankintaa suunnitellessaan tuleva koiranomistaja hankkii riittävät tiedot koiranpennun kasvatuksesta ja -kouluttamisesta ja täydentää näitä tietoja aktiivisesti eri lähteitä hyödyntäen.  Ennen pentujen syntymää voi ilmoittautua pennuista kiinnostuneeksi, mutta päätöksen pentujen alustavasta varaamisesta kuhunkin perheeseen teen vasta pentujen synnyttyä ja niiden kasvettua hieman.  Alustavan varauksen yhteydessä pentuja ei vielä yksilöidä, vaan pentujen ollessa noin 6 viikon ikäisiä suosittelen kuhunkin perheeseen mielestäni sopivinta pentua, toki perheen omia toivomuksia kuunnellen.

Kun pentu on muuttanut meiltä uuteen perheeseensä, kuulen mielelläni miten pennun ja myöhemmin aikuisen koiran kanssa sujuu. Tarvittaessa opastan koiran kasvatukseen ja koulutuksen liittyvissä kysymyksissä. Toivon, että mahdollisista vanhemmallakin iällä ilmenevistä terveyspulmista kerrottaisiin minulle, jotta voisin huomioida ne mahdollisissa tulevissa jalostusvalinnoissa. Toivoisin kaikkien kasvattieni käyvän virallisissa luustokuvissa noin 2-3 vuoden iässä sekä ainakin yhden kerran elämässään virallisessa silmätarkastuksessa. Vaikka koiraa itseään ei käytettäisikään jalostukseen, niin nämä tutkimukset antavat tärkeää tietoa paitsi yksittäisen kasvattajan jalostusvalintoihin, niin myös koko rodun terveystilanteeseen. 

- Kajaskiven kennel - Noora Törnqvist - noora.tornqvist(at)gmail.com