Pilvipolun Villa-Cugu "Nili"

Nili KoiraNetissä

sukupuoli:
narttu
syntynyt:
19.11.2005
vanhemmat: Kievraduv`va Tsahpi X Kello Riina
kasvattaja:
Kirsti Hassinen, Pilvipolun kennel
omistaja:
Venla Sunikka, Helsinki

¤ lonkat A/A
¤ kyynärät 0/0
¤ polvet 0/0
¤ silmät terveet (tark. 5/10)
¤ prcd-PRA status a (terve vanhempien perusteella)

¤ luonnetesti +172 p
      ¤osa-alueet eriteltynä
¤ näyttelystä H
¤ pentueet;  Kajaskiven N-pennut (2008) ja Lumen muotoja -pentue (2010)


Ajatuksia Nilistä toukokuussa 2010 juuri ennen Lumen muotoja -pentueen syntymää

Nilin tärkein tehtävä on toimittaa luotettavan perhekoiran virkaa lapsiperheessä ja lisäksi sen kanssa on harrastettu agilityä ja  tokoa. Nilin luonteeseen olen ollut erityisen ihastunut jo pennusta lähtien. Hyvähermoinen, järkevä, ystävällinen ja iloinen koira. Yleisolemukseltaan se on rauhallinen eikä mikään tohottaja ja haukkuu lapinkoiraksi vähän. Luonnetestattu kokonaispistein + 172, laukausvarma. Kuten luonnetestin osa-alueistakin voi tulkita, niin Nilin rauhallisen olemuksen alla piilee toimintakykyinen ja rohkea pieni koira, jonka toiminta ei kuitenkaan missään tilanteessa ole liioiteltua. Harrastuskoirana se on yhteistyöhaluinen ja perso ruualle. Autoilusta Nili ei pidä, mutta matkustaa kuitenkin mukisematta ja stressaamatta pitkiäkin matkoja, joka tuli testattua pitkällä astutusmatkalla. Toisten koirien suhteen Nili on pääsääntöisesti sosiaalinen, mutta kaikkien narttujen kanssa se ei enää iän ja omanarvotunnon kartuttua tule varauksetta toimeen.

Nili on terverakenteinen, hieman keskikokoa pienempi narttu, jolla on kaunis ja vahva pää. Sen rakenteessa "vikasilmäni" kiinnittyy aina ensimmäisenä lanneosaan, jonka toivoisin olevan parempi. Kuitenkin sillä on yllättävän kauniit liikkeet pienistä rakenteellisista puutteistaan huolimatta. Virallisessa näyttelyssä on käyty karvanlähdössä hakemassa laatuarvostelu H eli hyvä. Katselmuksissa Nili on saanut punaisia nauhoja, mutta ei ole sijoittunut. Lonkat A, terveet kyynärät ja polvet, silmät tarkastettu kahdesti terveiksi,  prcd-pra tyyppi A eli terve.  Nili on ollut koko ikänsä 4,5 vuotta perusterve.  Nilin ensimmäinen pentue syntyi keväällä 2008. Näistä kaksivuotiaista olen saanut hyvää palautetta erityisesti luonteiden osalta ja jälkeläiset ovat olleet tähän mennessä perusterveitä nuoria koiria. Yhdellä pennuista on pieni napatyrä ja toisella häntämutka, joista kumpikaan ei vaatinut hoitoa eikä haitannut koiran elämää.

Nilin emä on Kello Riina, yksi Pilvipolun kennelin lähtönartuista. Riina on virkeä 13-vuotias veteraanimuori, joka viettää eläkepäiviään työkaverini luona Helsingissä. Se on ollut koko ikänsä perusterve. 11-vuotiaana siltä poistettiin steriloinnin yhteydessä muutama hyvänlaatuinen nisäkasvain. Riina on yhä edelleen ikäänsä nähden vilkas koira, jolla on pilkettä silmäkulmassa. Riinalla on A-lonkat, terveet polvet ja sen silmät on tutkittu neljästi terveiksi. Se on luonnetestattu pistein +170 sekä on suorittanut poropaimennuskokeen hyväksytysti. Riinan suku vie emän puolelta harvinaiseen kantakoira Niikkuun eikä sen isänkään suku ole yleisimmistä linjoista. Lisää Riinasta ja sen muista jälkeläisistä voit lukea Pilvipolun kennelin sivuilta kohdasta Riinan sukukokous

Nilin isä on Kievraduv'va Tsahpi, hurmuripoika joka on vallannut monien tuntemieni koiraihmisten sydämen. Tsahpi on perusterve 10- vuotias veteraani, jonka ilme näkyy vahvasti Nili- tyttäressä jo kuvienkin välityksellä.  Sillä  on A-lonkat, terveet polvet ja  silmät tutkittu kolmesti terveiksi. Tsahpi on luonnetestattu pistein + 83  ja se on suorittanut hyväksytysti poropaimennuskokeen. Pidän Tsahpin sukutaustasta, josta löytyy monta hienoa koiraa jotka olen tavannut myös itse. Suku menee nopeasti paimensukuisten vanhoihin vaikuttajakoiriin 70 - 80 luvuilta. (NT 5/2010)

kuva: Venla Sunikka