Juskankankaan Mosku "Mosku"

kuva: Lasse Kettunen

Mosku KoiraNetissä
Moskun esittelysivu Juskankankaalla

sukupuoli: uros
s.
2.7.2004 - k. 17.8.2015
vanhemmat:
Nutukas HurMur X Juskankankaan Simppariina
kasvattaja:
Tarja Lackman,
Juskankankaan kennel
omistaja:
Pia ja Lasse Kettunen, Helsinki

¤ lonkat A/A
¤ silmät terveet (tark.10/12)
¤ kyynärät 0/0
¤ polvet 0/0
¤ prcd-PRA : terve
¤ Pompen-tauti: terve
¤ DM: terve


¤ läpäissyt poropaimennustestin(Savukoski 2007)
¤ luonnetesti + 150 p.
¤ neljä pentuetta;  Liehkun P-pentue 12/07, Iki-Wanhan pentue 6/08, Kajaskiven H-pentue 6/13, Pampelin pentue 6/13

Ajatuksiani Moskusta huhtikuussa 2013 ennen H-pentujen syntymää:
"Mosku on pian 9-vuotias erittäin hyväkuntoinen veteraaniuros, joka asuu Helsingissä. Luonteeltaan se on ihmisrakas, aktiivinen, työintoinen, hyvähermoinen ja rohkea koira, joka pitää leikkimisestä. Se suhtautuu rauhallisesti muihin koiriin, vaikka ei erityisemmin muista uroskoirista pidä. Perusolemukseltaan Mosku on rauhallinen herrasmies eikä hötkyile ja hauku turhia, mutta on tarjotussa tekemisessä heti innolla mukana. Kotioloissa se on rauhallinen eikä yksin oleminen ole nuorenakaan poikana ollut ongelma. Moskun kanssa on aloitettu muutama vuosi sitten säännölliset etsintätreenit, jossa se on osoittanut varsinaiseksi lahjakkuudeksi. Läpäissyt poropaimennustestin (Savukoski 2007) ja se on osoittanut paimennusintoa myös lampaiden kanssa. Luonnetestattu pistein + 150, laukausvarma. Mosku on keskikokoa hieman kookkaampi, erittäin kaunisrakenteinen ja -turkkinen uros. Komeudesta on todisteena luokkavoitto Katselmuksesta jokaiselta osallistumiskerralta ja virallisesta näyttelystä se saanut ERI:n. Lonkat A, kyynärät 0-0, polvet ja silmät terveet ( tark. 10/2012 ). Prcd-pra status A eli terve. Pompen- taudin geenitestin mukaan terve eli ei kanna kyseistä sairautta. Mosku itse on perusterve koira. (jälkeenpäin tehty lisäys: Moskulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta syyskuussa 2013 )

Moskulla on kaksi aiempaa pentuetta Liehkun P-pentue  (3 pentua) ja Iki-Wanhan Porokeisarin Perilliset-pentue (7 pentua), jotka ovat nyt noin 5-vuotiaita. Näiden jo selkeästi aikuisikään ehtineiden jälkeläisten luonteet ovat tietojeni mukaan kunnossa eikä merkittäviä terveysongelmia ole ilmennyt. Yhdellä jälkeläisellä on hc eli harmaakaihimuutos toisessa silmässä, joka ei toteamisen v.09 jälkeen ole edennyt ja yhdellä on häntämutka.

Moskun emä on Juskankankaan Simppariina eli Saaga, joka asuu paimensukuisia jo 70 -luvulta alkaen vaalineessa Huhtun kennelissä Kemiössä. Saaga on kaunis ja hyväluustoinen tumma narttu, jonka luonnetta omistajansa on kehunut erinomaiseksi. Tietojeni mukaan lähes 12 vuotias Saaga on terve veteraanikoira.

Moskun isä oli Nutukas Hur Mur eli Pennu, jota poikansa Mosku muistuttaa lähes erehdyttävästi. Pennu oli hurmaava koirapersoona ja komea uros. Sen lempilaji oli henkilöetsintä, josta se suoritti Pelastuskoiraliiton maastoperuskokeet. Luonnetestattu pistein +174, laukausvarma. Läpäissyt poropaimennustestin (Oijärvi 2000) Pennu kuoli vuosi sitten 16,5 vuoden iässä eläen kunnioitettavan pitkän ja terveen koiranelämän."  (NT 4/2013)