SE JVA & SE MVA, LP1 Riddarens Balto "Bayliez"

Bayliez Hundatassa ja KoiraNetissä

sukupuoli: uros
syntynyt:
3.8.2001
vanhemmat: Fjällfarmens Tjarek X Fjällfarmens Sabminieda
kasvattaja: 
Marie Landberg & Sten Nilsson, kennel Riddarens, Ruotsi
omistaja:
Catherine Jonsson, Kalmar, Ruotsi

¤lonkat B
¤silmät terveet ( tark. 9/09)
¤kyynärät terveet
¤Ruotsin jälki - ja muotovalionarvot. Lisäksi koulutustunnus LP1 (suomeksi TK1)
¤
Suomessa kaksi pentuetta Piiparipojan B-pentue (2007) ja Kajaskiven Lumen muotoja -pentue (2010), Ruotsissa 5 pentuetta
Ajatuksia Bayliezista toukokuussa 2010 ennen Lumen muotoja -pentueen syntymää
Bayliez on 9-vuotias hyväkuntoinen veteraaniuros, joka asuu Kalmarissa, Etelä-Ruotsissa. Luonteeltaan se on avoin, aktiivinen, työintoinen, hyvähermoinen ja rohkea koira, jonka kanssa on harrastettu paljon. Bayliezilla on Ruotsin jälkivalion titteli sekä tokossa koulutustunnus LP1 joka vastaa suomalaista TK1 tunnusta. Se on oppinut helposti kymmenittäin erilaisia temppuja, kuten kännykän hakeminen emännälle sen soidessa, tv:n sammuttaminen, hedelmien tuominen jääkaapista, wc:n vetäminen jne.  Syksyisin se etsii kantarelleja metsästä. Bayliezin kanssa on ollut helppo kokeilla erilaisia harrastuksia ja se on ollutkin monessa mukana. Mikään sohvaperuna tämä uros ei todellakaan ole, vaan intoa  tekemiseen löytyy. Silti se on tyylikkäästi käyttäyttyvä herrasmies, joka osaa hienosti rauhoittumisen taidon silloin kun mitään erityistä ei tapahdu. Bayliezilla on varsin kattavat omat kotisivut, joihin kannattaa tutustua.

Bayliezin komeasta ulkomuodosta on todisteena Ruotsin muotovalion titteli. Se on kookas, kaunisrakenteinen ja hyvin liikkuva uros. Bayliezilla on B-lonkat ja terveet kyynärät, sen silmät on tarkastettu viidesti terveiksi. Se on ollut ikänsä perusterve, ellei mukaan lasketa viime vuonna sairastettua borrelioosia. Borrelioosi oireili jo keväällä 2009 kipuiluna, mutta lopullinen diagnoosi saatiin vasta saman vuoden syksyllä.  Onneksi hoito tehosi ja fyysinen kuntokin on nyt ennallaan suunnitelmallisen treenaamisen (mm. uinti, fysioterapia) myötä. Borreliaa levittäviä punkkeja on eteläisessä Ruotsissa paljon. Bayliezilla on Suomessa yksi aikaisempi paimensukuinen pentue, Piiparipojan B-pentue, joka on syntynyt v.2007. Olen seurannut näiden jälkeläisten vaiheita niiden alulle saattamisesta lähtien ja pidän niistä paljon. Ruotsissa Bayliezilla on viisi pentuetta.

Bayliezin emä on Fjällfarmens Sabminieida, jonka emä puolestaan on rotuunotettu kantakoira Saike Norjan Kautokeinosta. Saiken suku on jatkunut paimensukuisissa jo mainitun Piiparipojan B-pentueen lisäksi vain Fjällfarmens Sarrin kautta. Sarrilla on suomalaisessa paimensukuisessa kannassa kuusi pentua, joilla on kaksi eri emää. F. Sabminieidalla on terveet lonkat ( HD ua = utan anmärk - ei huomautuksia), terveet kyynärät ja sen silmät on tarkastettu kolmesti terveiksi. Bayliezin isä on komea parkki uros Fjällfarmens Tjarek, jolla valitettavasti on todettu hc (katarakta) koiran ollessa  7-vuotias. Sillä on A-lonkat sekä terveet kyynärät. Bayliezin silmätarkastetuista jälkeläisissä sekä Suomessa että Ruotsissa ei ainakaan toistaiseksi ole todettu silmäsairauksia (muutama ppm-merkintä löytyy). (NT 5/2010)